14 Şubat 2016 Pazar

Bas Müslümanın Kuyruğuna, Gör Müslümanlığını!

     Kelime-i Şehadet getirince müslümanlığı kabul etmiş,artık islâm çatısı altına girmiş oluruz. Ayrıca İslamın beş şartını yerine getirir,İmanın altı şartına uyar müslümanlığımızı pekiştirmiş,hatta cenneti bile garantilemiş sayılırız.

          Tabi yersen...

     Nedendir bilinmez İslam çatısı altına sonradan girenler,müslüman bir ailenin ferdi olanlara göre Müslümanlığı daha doğru daha güzel yaşıyor. Günümüzde müslümanım diyenlerin çoğu islamı ne kadar yaşıyor? Öz de mi müslümanız? Söz de mi?

     Mevlânâ Celâleddîn-î Rûmî'nin yedi öğüdüne iyi baktığımızda;
-"Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol." Buraya kadar tamam. Ama o yardım ettiğimiz bize bir yanlış yaparsa?
-"Şefkat ve merhamette güneş gibi ol." Bu da tamam. Ama o merhamet ettiğimiz bize merhamet etmezse?
-"Başkalarının kusurlarını örtmede gece gibi ol." Bu belki. Ama buna da tamam diyelim hadi. Ya o kusurunu örttüğümüz kişi bizim kusurumuzu yüzümüze vurur yada bir yerde anlatırsa?
-"Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol." İşte bu çok zor. Hadi buna da tamam diyelim. Ya o asabiyette ölü gibi olduğumuz kişi daha çok üstümüze gelir bizi zorlarsa?
-"Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol." Bu da tamam elhamdülillah. Ama o alçak gönüllülükte toprak gibi olduğumuz kişi ukalalıkta bataklık gibi olup bizi içine çekiyorsa?
     Ve son olarak...
-"Hoş görülülükte deniz gibi ol." Hoş görülü bir toplumuz çok şükür. Ama bizim hoş görüyle yaklaştığımız o kişi bize karşı çok despotsa?

     Hepsine ortak cevabımız "Bizde ona aynısını yapar yada haddini bildiririz" olur değil mi?

     O zaman biz ne kadar müslümanız?

     Hani diyor ya Mevlânâ Celâleddîn-î Rûmî:"Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol." diye. İşte aynı şekilde yaptığımız bir iyiliğe karşı bize kötülükte yapılsa biz iyi taraf olmaktan yine de vazgeçmemeliyiz.

Allah halis müslümanlardan olmayı nasip eylesin inşallah!


Mustafa SEVGİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder